Over de sport

Er werd eerder met paarden voor een rijtuig gereden dan onder het zadel en zodoende is het mennen de oudste tak van de hippische wedstrijdsport en wordt nogsteeds veelvuldig beoefend. Menners zitten op een rijtuig dat voortgetrokken wordt door één, twee of vier paarden en moeten drie onderdelen afleggen; dressuur, marathon en vaardigheid.

Dressuur

Het onderdeel dressuur wordt verreden op een terrein van 100 x 40 meter en duurt ongeveer 10 minuten. De deelnemers worden door vijf juryleden beoordeeld.

De dressuur is bedoeld om de rust, de regelmaat van de gangen, de harmonie, de soepelheid, de drang naar voren en de juiste houding van de paarden in beweging te beoordelen.

Tevens wordt de deelnemer beoordeeld op zijn stijl van rijden, zijn nauwkeurigheid en zijn beheersing van het span, uiterlijke verzorging van de rijder en de groom (s), de staat van onderhoud, de conditie, de onderlinge overeenstemming en verzorging van de paarden, het tuig en het rijtuig.

Marathon

Het zwaarste en meest spectaculaire onderdeel van de samengestelde menwedstrijd. Dit geldt zowel voor de menner, als voor de paarden, maar zeker ook voor de grooms die meerijden.

Dit onderdeel heeft een lengte van ongeveer 15 kilometer en is onderverdeeld in 3 trajecten (A, T en B) van verschillende afstanden en snelheden. De deelnemers starten om de 5 minuten, na het T- traject hebben de spannen een verplichte rustpauze van 10 minuten. In het B-traject zijn 7 of 8 hindernissen gebouwd die zich op het hoofdterrein bevinden, zodat deze voor het publiek makkelijk bereikbaar zijn.

Een hindernis bestaat uit maximaal 6 poorten (A t/m F), die gemarkeerd zijn met rood (aan de rechterkant van de poort) en wit band (aan de linkerkant van de poort). De deelnemer dient de juiste alfabetische volgorde van de poorten aan te houden. In de hindernissen zijn verzwaarde reglementen van toepassing.

Vaardigheid

Het laatste onderdeel van de samengestelde menwedstrijd is de vaardigheidsproef, een proef die het best te vergelijken is met een springparcours.

De vaardigheidsproef is bedoeld om de conditie, de gehoorzaamheid en de soepelheid van de paarden na de marathon te toetsen, alsmede de behendigheid en het vakmanschap van de deelnemer te beoordelen. Het parcours is 500 tot 800 meter lang en bestaat uit maximaal 20 hindernissen of doorgangen. Deze worden gemarkeerd met oranje kegels waarop een bal rust.

De afstand tussen de kegels wordt bepaald naar gelang de spoorbreedte van het rijtuig waaraan 30 tot 60 centimeter kan worden toegevoegd. Wanneer een deelnemer bijvoorbeeld een of meerdere ballen afwerpt of de toegestane tijd overschrijdt, dan krijgt hij daarvoor strafpunten.

Historie

Het mennen werd in 1970 door de overkoepelende internationale hippische sportfederatie FEI erkend dankzij de inspanningen van Zijne Koninklijke Hoogheid the Duke of Edinburgh, toenmalig voorzitter van de FEI, die in 1969 een bijeenkomst organiseerde waaruit het eerste reglement is voortgevloeid.

Rocco Cordera

Geboren in 1973 te Ivrea ( Italië) Sedert 2012 wonende op de Manorhoeve, samen met zijn vrouw Evelien en hun 2 dochtertjes. Rocco is werkzaam binnen het tuinaanlegbedrijf van zijn schoonvader Luc Huyghe, maar de paarden zijn nooit ver weg.

Rocco leerde de paardensport kennen op heel jonge leeftijd, na actief de Amerikaanse rijkunst beoefend te hebben, maakte hij de stap in 1999 naar de mensport.

Met een palmares van enkele nationale titels kon hij overstappen naar het rijden van internationale wedstrijden. Rocco nam ook deel aan enkele wereldkampioenschappen.

  • 2005     Salzburg             Oostenrijk

  • 2009     Kecxkemet         Hongarije

  • 2013     Topolciancky     Slovakije

  • 2017     Lipica                  Slovenië

  • 2021 Kronenberg Nederland

 

Als non-professional driver, is Rocco toch wel trots op zijn prestaties. “Alle vrije tijd gaat naar de paarden en daar probeer ik het maximale uit te halen”: aldus Rocco.

Verder rijdt hij vaak ceremonies met de paarden van de Manorhoeve of wordt hij gevraagd voor filmopnames.

In de laatste 3 jaar kregen de paarden van de Manorhoeve, onder leiding van Rocco, een rol in verschillende bekende films/series. Waaronder ‘Les visiteurs’, ‘ Les Misérables, De bende van Jan de Lichte, Storm letters van vuur,…..


 

NIEUWS

SEPTEMBER 2021


AUGUSTUS 2021

ROCCO gekwalificeerd voor team Italië voor het Wereldkampioenschap.

239565668_10222575455068594_7352827223010608701_n.jpg

JULI 2021

Evelien Wint de GROOM AWARD 2021

https://www.hoefnet.nl/valkenswaard-grooms-awards-uitgereikt/

229240676_208626414605474_1384536822367127562_n.jpg

Evelien Huyghe, wife and groom of Rocco Cordera, won the pair grooms awards at DVI 2021. I had a lovely chat with her while she was watching the cones.
How long have you done competition grooming? 20 years now. I used to groom for a belgian pair driver Mark Dieleman before I met my husband.
What is a normal day for you when you're not on a competition? I do the housekeeping, the children and the horses. I also have a business organising events like weddings and parties at our place called Manorhoeve.
Which products can you not live without at a show?
Show sheen and soap. And Plaiting bands or needle and thread, I'm good as long as I have either one!
Which horse is your favorite and why?
Gigolo. He was born at our place and I was there so it's very special for me to have known him all his life.
What else do you like to do beside from horses?
Ride for fun when I have time.
She thought abit longer to find an answer not involving horses and finished with a big smile.
Take a long bath ;-)

WEDSTRIJDKALENDER

September 2021 Wereldkampioenschap Kronenberg -

Augustus 2021 Belgisch Kampioenschap BORNEM - 4 de plaats

Juli 2021 CAN 2** LINDEN - 1ste plaats

Juli 2021 CAI 3* -H2 Valkenswaard